Voorbeeld van een zeilroute Murter – Telasica - Kornati -Krka watervallen -  Primosten - Murter.

7 dagen

Dag 1: Aankomst Murter

Aankomst in de haven van Hramina op het eiland Murter, dat tot de eilanden van Sibenik behoort. Het centrum van Murter wordt gevormd door het grote marktplein en het ligt aan een ruime baai,. Bij Murter Betina en Slanica zijn mooie zandstranden en in de omgeving worden allerlei vormen van watersport beoefend. 

Proviand inslaan, houdt er rekening mee dat  je tot aan Kaprije geen inkoop mogelijkheden meer hebt, ook niet voor brood. Ook zijn er geen pin mogelijkheden. Op het eiland Murter is nabij de brug van Tisno een bank met pinmogelijkheden in Murter zelf kun je naast de pizzeria op het marktplein en tijdens openingstijden op het postkantoor pinnen. Sinds kort staat er ook een pin automaat bij de receptie van de Marina Hramina..

Wij wijzen er op dat de officiële marina's aan de prijzige kant zijn. De ligplaatsen in de kleine plaatsjes zijn wel goed betaalbaar, meestal is ankeren in baaien gratis voor de Kornati en de Telascica baai moet echter wel een bedrag betaald worden.

Dag 2: Murter – Telassica

Vandaag staat een zeiltocht van ca 20 mijl op het programma. We varen naar het zuid-oostelijke deel van het eiland Dugi Otok (het “lange eiland”) waar zich een prachtige natuurlijke baai bevindt. De diep uitgesleten baai van Telascica is 10 km lang en tussen 1200 en 1800 meter breed en biedt goede beschutting aan schepen. De baai behoort bij het Nationale Park der Kornati en parkwachters zullen langs komen om toegangsgeld te innen. We gaan hier voor anker en genieten van zwemmen en snorkelen in het kristal heldere water. Er bestaat een mogelijkheid om een voettocht naar het zoutmeer MIR te maken hetgeen een aanrader is. Achter het restaurant bij het zoutmeer Mir gaat een voetpad omhoog naar de 60m steil omhoog uit zee rijzende rotsen. U heeft daar een fantastisch uitzicht op aan het eind van het pad. (ca. 10 min lopen vanaf het restaurant) Let op er zijn hier geen winkels.

Dag 3: TelascicaKaprije of Zirje

Vanaf Telasica varen we terug richting de eilandenwereld van de Kornati en kiezen een route zuidwaarts dwars door het eilandenrijk heen. Ons doel van vandaag is het eiland Kaprije met het gelijknamige dorp. Onderweg is volop gelegenheid om een ankerstop te maken voor een duik in het glasheldere water of voor een lekkere lunchsalade. Kaprije behoort tot de grootste eilanden voor de kust van Sibenik en vanaf de heuvels bij het dorpje heb je een mooi uitzicht op de andere eilanden.  

Alternatief  Wanneer de wind ongunstig is kunnen we uitwijken naar de prachtige diepe baai aan de Zuidzijde van het eiland Zirje. Je kunt hier aan moorings van het plaatselijk restaurantje dat gerund wordt door 2 dames aanmeren. Vader zorgt voor de dagelijkse vangst van de vis en int de overigens bescheiden liggelden aan de moorings. Op het menu staat vlees of vis. Duidelijker kan de menukaart niet zijn. Op het land tref je op een prachtig uitzichtpunt de overblijfselen van een middeleeuwskasteel aan. Er zijn geen inkoop mogelijkheden. Hier kun je vooranker aan een van de vele meerboeien.

Dag 4: Kaprije / Zirje  - Primosten

We zijn over de helft van onze zeil week en moeten langzaam weer terug naar het noorden. Primosten is ons volgende doel . Het stadje is gelegen op een schiereiland, ongeveer 18 mijl ten noorden van Trogir. In de 16de eeuw werd dit eilandje door een kunstmatige dam met het vasteland verbonden; de plaatsnaam herinnert daaraan: Primosten betekent “over de brug”.  De atmosfeer die deze oude stad uitstraalt is uniek, al van ver zijn de felrode daken van de huizen te zien. Erg leuk is een wandeling maken rond het eiland. Rond het mooie kerkplein bevinden zich verschillende café’s waar je zeker eens “Babic”, een heerlijk wijntje, moet proberen. 

Dag 5: Primosten - Skradin

Een boeiende tocht naar de watervallen in de rivier de Krka. We varen langs de drukke stad Sibenik ( waar eventueel een tussenstop gemaakt kan worden om de oude stad en de baseliek te bezichtigen) de rivier op die door een soort canyon loopt. Door de wervelende wind is het nauwelijks mogelijk om te zeilen dus motoren we. Na zo’n twee uur op de rivier komen we aan in de marina van Skradin. Totale afstand 18 mijl. Verder varen kan niet omdat hier het nationale park begint met de beroemende Krka watervallen. Afhankelijk van de tijd kan men ’s middags of de volgend morgen met een taxibootje naar het Nationale Park Krka. Een wandeling langs en om de watervallen door een soort van regenwoud is zeker de moeite waard.  

Dag 6 : SkradinZlarin / Previc

We gaan verder naar Zlarin, een eiland dat bekend is om z’n bloedkoraal.  Onderweg passeren we een meer waar zout en zoet water elkaar tegenkomt. Het zoute water zit dieper en is warm, de bovenlaag is zoet rivierwater en koud. Leuk om even in te zwemmen. Zlarin ligt in een schitterend landschap. Het wordt niet voor niets ook wel het “gouden eiland” genoemd. Mocht de baai openliggen dan kun je ook naar het tegenover gelegen eiland Prvic gaan waar het ook heerlijk eten is in de plaatselijke restaurants

Dag 7: Zlarin / Previc - Murter

Vandaag gaan we het laatste traject naar het eiland Murter afleggen. Voor dat je Murter binnen loopt kun je nog even ankeren om voor de laatste keer te zwemmen. Tegen de avond boot overdracht regelen. Overnachten kan in de haven van Hramina aan boord.

Dag 8: Vertrek

Ontscheping  8.00 uur sleutels inleveren en aanvaarding terugreis.

In plaats van in de havens van de genoemde plaatsen en eilanden te overnachten heeft u vaak ook de mogelijkheid om in de omgeving `s nachts voor anker te gaan in een prachtige baai. De volgende dag kunt dan het des betreffende eiland of plaats even aandoen om de dagelijkse boodschappen te doen en een indruk van het eiland of plaats op te doen. Soms zijn de zeiltrajecten wat langer of korter, Dit alles om er een relaxte zeilvakantie van te maken. Uiteraard kun je natuurlijk altijd de plannen ombuigen naar je eigen ideeën.