Zeilen in Kroatie met Ties Kruyt

 

Zaterdag 28 juni

Inschepen in de Marina van Murter. Jeanneau Sun Odyssee 40 Aphrodite. Uitgevaren naar baai Zminjak, ’s nachts aan mooring gelegen. Tonijnsalade gegeten.

 

Zondag 29 juni

’s Morgens begonnen met manoeuvreren op de motor: rondje varen en achteruit varen naar de mooring toe.

Bij het eiland Zut in de baai van Zabuni voor anker gelegen. Gezwommen. Wind wisselend in kracht en wat richting betreft. Door smalle doorgang gezeild naar Thalassika (schrijf je anders) gevaren, “cowboys”. Schip aan mooring gelegd in baai van natuurgebied Kornati. Hier overnacht (en veel gezwommen natuurlijk). Spaghetti met chorizo gegeten.

 

Maandag 30 juni

Wandeling Thalassika, eerst langs de westzijde van het eiland waar hoge kliffen uit zee uitrijzen. Naar het zoutmeer. Erg warm! Ezels tegengekomen. Iets gedronken op terras aan het water met zicht op de Aphrodite. Anker gelicht en zuidwaarts gevaren, naar zee. “Zingende boot”passeerde ons. Bij het eiland Lavsa schip aan een mooring gelegd. Gegeten bij Idro, vis met aardappelen en sla met tomaten (Ties een karbonaadje). Katjes gevoerd.

Weer terug naar de boot (Dominique zwemmend). Ilse, Dominique en Marjolijn wilden een berg aan de baai beklimmen maar Dominique kreeg last van zijn knie. Terug met de rubberboot.

 

Dinsdag 1 juli

Bij de Kornaten twee dolfijnen gezien en even later nog drie! Ties gaf les in kaartlezen en een tocht uitzetten, afstand en duur van de tocht inschatten.

Gezwommen in de baai bij Kakan. Eindelijk wat meer wind, daarom de baai weer verlaten om een stuk aan de wind te kunnen zeilen naar Kaprie.

’s Nachts aan de pier gelegen naast een boot met Italianen. In het dorp ijsjes gegeten. Wandeling gemaakt door het dorp, in de hitte de berg op met als beloning een prachtig vergezicht aan de andere kant van het eiland.

Cevapcici met aardappelen en koolsalade met tomaten gegeten.

 

Woensdag 2 juli

’s Morgens geen wind. Op de motor vertrokken en omweg gemaakt voor dolfijnen die niet verschenen. Even later toch het zeil gehesen (uitgerold) en koers gezet naar Sibenik. De burcht, vroeger gevangenis, was van verre te zien als “punt op de wal”. Aletha maakte voor de lunch een heerlijke aardappelsalade van de restjes.

Aan de kade aangelegd en gezamenlijk naar boven gelopen door de oude straatjes van deze plaats. Kerkhof bezocht (weer jonge katjes) en vandaar schitterend uitzicht over het water waarover wij hadden gezeild. Aan de haven de supermarkt bezocht en gepind.

Op de genua onder de brug over de rivier de Krka door gevaren en verder de rivier op, richting Skradin. In de baai bij dit dorp voor anker gegaan. Geprobeerd, de rubberboot te plakken met brede tape. Bonensalade gegeten en gezwommen in zoet water (haren wassen!).

 

Donderdag 3 juli

Met de bijboot met weigerende buitenboordmotor het schip verlaten en met de handen peddelend weer teruggekeerd om de echte peddels te halen – en toen met de motor naar de wal gevaren! Veerboot van 8.00 uur richting natuurpark Krka over een bladstille rivier zonder een rimpeltje waarin de oevers perfect werden gespiegeld. Vol be- en verwondering rondgelopen in het park en vele foto’s gemaakt van de watervallen, vissen en kikkers. Bij de souvenirshop onder een parasol iets gedronken. Kaarten gekocht en geschreven. Met de bijna lege veerboot van 12 uur weer teruggevaren naar Skradin waar onze bijboot nog netjes op ons lag te wachten. Dorpje bezocht, ijsjes gegeten en supermarkt bezocht.

Met de Aphrodite vertrokken op de motor en na de hoge brug op de genua verder gevaren, mannen op de punt, vrouwen in de kuip! Weer naar zee gevaren en voor anker gegaan aan de ZO-zijde van het eilandje Zirje uvala Stupica.

Spaghetti met gehaktsaus van hamburgers gegeten.

 

Vrijdag 4 juli

Buitengaats met ruime wind naar het Noorden gezeild. Geankerd in een baai aan de noordzijde van het eiland Zirje om hier te zwemmen, het was erg warm. Na de middagpauze voor de wind gevlinderd en onderweg restje spaghetti gegeten.

Laatste zwempartij in baai van het eiland Zmanjac bij Murter.

Ties nam (eindelijk) het roer en bracht ons op de motor terug naar de haven waar wij nog een half uurtje moesten wachten om te kunnen tanken. Om 18.00 uur lagen we weer keurig aan de pier. Lekker douchen in de prachtige douches van de Marina. ’s Avonds het dorp in en pizza gegeten, hierna door het dorp gelopen en mensen en winkels bekeken. ’s Nachts regende het een beetje.

 

Zaterdag 5 juli

Vroeg opgestaan, weer naar die douches! Boot opgeruimd, tassen gepakt, Ilse en Dominique uitgezwaaid. Aletha, Ties en Marjolijn konden nog een tijdje op het terras van de Marina zitten en vertrokken om 11.45 uur richting het vliegveld in Split

 

Marjolijn